Golfen i sig är synnerligen analog. En boll slås från utslagsplatsen ut på den analoga fairwayen. Efter det skall man träffa en kortklippt, analog yta – greenen. Varefter den analoga bollen skall puttas i ett analogt hål. Numera hjälps vid i detta av digitala; laserkikare, avståndsklockor och resultat-appar.

När man spelar golf så noteras resultatet i ett så kallat scorekort. Historiskt på ett tryckt kartongark med bleckpenna. Bra i alla lägen utom vid fuktig väderlek. Många noterar numera i telefonen i exempelvis Gamebook. Den ger en resultattavla till vilken man kan skapa en länk så att tredje part kan följa ett pågående sällskapsspel. Golfshot är en bra app som ger statistik på antal puttar, antal greenträffar, antal fairway-träffar, räddningar från bunker mm. Bra säsongsstatistik inför vinterträningen. En del golfare anser sig ha precision nog att behöva mäta upp avståndet till flaggan på metern när med en laserkikare. För oss andra räcker det med en GPS-klocka som hjälper golfaren även om hen är snett ute, långt vid sidan av hålet. Där kan det vara svårt med avstånden. GPS-kikaren är för all del bra att ta mått fram till hinder som man inte får av en GPS-klocka.

Fortfarande finns det tryckta, analoga banguider som visar hur hålen ser ut med hinder och mått utmärkta – jag har hört att de finns i digital form de också – men jag gillar de tryckta.

Länkar:

https://golfshotgps.com/sv

https://golfgamebook.com/sv

https://www.pricerunner.se/cl/329/Kikare-Teleskop?attr_2000927=54824620

https://www.pricerunner.se/sp/golfklocka.html

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren