Kommer ni ihåg när man var på bilsemester med mamma och pappa? När mamma satt med en uppvecklad karta för att ge anvisningar till pappa som inget såg ut genom vindrutan pga. nämnda karta. Mestadels kämpiga sekvenser från uppväxten med högt tonläge, ett förbannat prasslande och ett normaliserat klimat först dagen därpå. Då var det på´t igen så att säga.

GPS – Global Positioning System – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Systemet ger möjlighet för alla med en GPS-mottagare att bestämma sin position (longitud, latitud och altitud), oavsett väder, dag som natt – och var som helst på jorden. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. Här någonstans övergick bilsemestrarna till något genomlidligt.

Bil-GPS:er dök upp som man kunde sätta med sugpropps-hållare i vindrutan. Väldigt stöldbegärliga om de glömdes kvar. Ett antal aktörer tillhandahöll dyra kartuppdateringar – uppdateringar som dessutom var orimligt komplicerade att få in i mackapären.

Numera finns det appar i telefonerna och sladdkopplat till bilens egen skärm blir navigationen tydligare, mer trafiksäker – OCH – bilsemestern mer angenäm. Ett exempel är så klart Google Maps. Från den kan du skicka en länk till den du skall möta upp med som i realtid ser din färd och ankomst. Jag använder – i Sverige – Waze som är en community mellan trafikanter. Den ger svar på VARFÖR det är kö och ger alternativa färdvägar mm.

Länkar:

https://www.google.se/maps

https://www.waze.com/sv

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren