Ett rekord som elektronikindustrin inte är stolt över att ständigt slå är mängden e-avfall. I vår digitala värld fylld av elektronik sätts ständigt nya rekord. Hastighet, storlek, upplösning, anslutning, enkelhet – med varje ny lansering eller mjukvaruuppdatering ökar prestandaparametrarna och gränserna förflyttas ytterligare. Vi har kommit dithän det inte längre finns några överraskningar.

Mängden e-avfall ökar emellertid varje år och det ställer till problem. År 2019 producerade vi gigantiska 53,6 miljoner ton e-avfall över hela världen. Det motsvarar vikten på 350 kryssningsfartyg och det har ökat med en alarmerande 21% under de senaste fem åren.

Vad värre är att globalt e-avfall kommer att nå 74 Mt 2030, nästan dubbelt så mycket som 2014 – om inget oförutsett händer. Dessa siffror gör e-avfall till den snabbast växande hushållsavfallskategorin.

Utifrån detta perspektiv undrar jag hur många av de som har Nej Tack Till Reklam på sin brevlåda – med hänvisning till miljön – som reflekterat över ovan fakta.

Nonsens och okunnigt hyckleri säger jag med tanke på att papper återvinns 6-7 gånger.

https://lovepaper.org/e-waste-problem

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren