IBIS organiserar hela innebandyn digitalt – medan matcherna sker ”analogt”, IBIS står för Svensk Innebandys Informationssystem.

Innebandyn i Sverige har ett administrativt system som heter IBIS. Där i har lagen sina trupper med alla deltagare med sina personuppgifter. Personnummer skall finnas på matchprotokollen – det är en försäkringsfråga. Här finns också behörigheter kopplat till såväl spelare som ledare. Vilken klubb representerar spelaren, finns det något disciplinärt faktum som gör att någon är avstängd, är licensen betald – också försäkringsfråga och så vidare.

Till match blir det ganska enkelt att stoppa in de spelare och ledare som skall användas till matchen – de finns ju i databasen, kopplade till laget komplett med alla uppgifter. Sekretariatet har en utskriven kopia men händelserapporteringen görs live, online i hallen och statistiken är klar i realtid. Mål, assist, utvisningsminuter samt tabeller osv.

Även domarnas administration hanteras i IBIS. Vilka matcher som skall dömas, i vilken stad och hall matchen går, adress mm. Ersättningshanteringen för dömda matcher sker också i systemet som också serverar domarens inkomstdata för kommande deklaration.

IBIS är ett synnerligen komplext system för all, tungrodd administration kring den sportsliga verksamheten. IBIS är ett lysande exempel på när en digital lösning kompletterar helt vanlig, analog verksamhet. Snyggt jobbat – massor med energi sparad.

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren