Författare, konstnärer och designers har använt penna och papper i århundraden för att få inspiration och skapa kreativt. Digitala medier tillhandahåller ett brett urval av programvaror, appar och onlineverktyg

De allra flesta kreatörer anser emellertid att penna och papper är det bästa för skapande av kreativa idéer. Detta styrks av en fascinerande rapport från webbplatsen för filöverföring – WeTransfer som används av över 42 miljoner människor världen över. 75% av användarna beskriver sig själva som kreativa. WeTransfer frågade 10 000 av sina användare i 143 länder, vad som inspirerar dem och hur dessa registreras. En överväldigande preferens för papper visade sig i svaren, inte bara för att hitta inspiration till idéerna utan också för att skriva ner dem.

”När människor skriver ned saker för hand bearbetar de materialet djupare,” säger Pam Mueller, socialpsykolog. ”Om du har en idé, är chansen stor att den inte är fullständigt utformad eftersom den inte är färdig. Men när du skriver ner tanken utarbetar ditt sinne tanken fullt ut.

Den neurologiska förklaringen
Det finns naturligtvis en neurologisk förklaring till fenomenet.  Oavsett om du läser eller vandrar runt i ett konstgalleri får din hjärna ett antal olika meddelanden via olika sinnen. Detta ger en bättre förståelse och en ökad uppfattning. ”Problemet med digitala skärmar är att det varken har kinaestetisk (lärande genom fysisk aktivitet) eller den ”tredimensionella” information som tryckt information på papper erbjuder, ” förklarar Maryanne Wolf, en hyllad neurovetenskapsman vid Tufts University i Massachusetts. ”Vad fysisk läsning erbjuder är tid som hjärnan kan använda för djup läsning, empati, kritisk analys samt insikt och kreativitet.”
För mer information om WeTransfer Ideas Report, gå till we.tl/ideasreport

Källa: https://lovepaper.org/switch-off-for-better-ideas

Författare: Sam Upton

 

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren