Paperlove undersöker nu rent vetenskapligt på vilket sätt det påverkar, när du väljer att stänga ner din smartphone till förmån för en tryckt publikation och att det ge dig ett längre liv. Den här texten är ett blogginlägg och läses därför via en skärm. Lite spilltid på ett tåg eller på jobbet. Bra så men med tanke på allt fler bevis mot skärmtid, kanske du skall reflektera kring hur mycket tid du spenderar på att stirra på din telefon – efter att ha läst detta naturligtvis.

Enligt ny forskning tillbringar vi fyra timmar om dagen stirrandes på sin smartphone, inom räckhåll nästan hela tiden. Det är en mängd som på ett alarmerande stör ut viktiga livingredienser och kognitiva färdigheter. Sömntid, kvalitet i relationer, kort- och långvarigt minne, uppmärksamhet, kreativitet, produktivitet och problemlösning och förmågan att fatta beslut.

Detta är oroande i sig, men desto värre är det hur skärmtid höjer nivåerna av kortisol, kroppens främsta stresshormon. Cortisol är det hormon som kontrollerar kamp- eller flyktreaktionen. Det som utlöser psykologiska förändringar som hjälper människokroppen att reagera och överleva farliga hot.

Analog information vs digital

Det finns lika många fördelar med att läsa tryckt information som det finns nackdelar att läsa informationen på skärm. Oavsett om det är en tidning, tidskrift, katalog eller bok, visar det sig att analog läsning förbättrar läsarens hälsa då det sänker hjärtfrekvens och blodtryck, samtidigt som man får en djupare och mer tillfredsställande förståelse för ett ämne eller berättelse.

I en banbrytande studie lät Harvard Medical School, tolv elever att spendera två veckor på att läsa en e-bok innan sängdags. Därefter fick de i två veckor läsa en tryckt bok. Studien visade att läsning av en e-bok resulterade i mindre sömn och ökad trötthet nästa dag. ”De som läste en e-bok tog längre tid på sig för att somna,” enligt Anne-Marie Chang, neurovetenskapsman vid Brigham Women’s Division of Sleep and Circadian Disorders.

 

Källa: https://lovepaper.org/how-print-could-save-your-life

Författare: Sam Upton

 

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren