”När lyssning ersätter läsning på bred front bäddar skolan för att elever, som hade kunnat bli läskunniga, kliver ut i vuxenvärlden med en förvärvad funktionsnedsättning”, menar kognitionsforskaren Agneta Gulz. ”Det är ett nästan obegripligt svek”, säger hon.
”Att en stor mängd barn och unga i dag får lyssna i stället för att läsa är oerhört allvarligt. Här finns många elever som hade kunnat bli funktionellt läskunniga, men som i stället uppmuntras att förvärva en funktionsnedsättning”, säger Agneta Gulz.
Agneta fortsätter: ”När vi lär oss att läsa byggs nya strukturer i våra hjärnor, som stärker en rad andra generella förmågor. Vi får en boost av förmågor som vi inte får när vi lyssnar och som har stor betydelse för elevernas kunskapsutveckling i allt. Den som kan läsa kan dessutom också lyssna, men det omvända gäller inte”. ”Att fokusera, tänka abstrakt, hantera tidsperspektiv och att lösa problem är exempel på förmågor som förstärks när vi lär oss att läsa.”
Läs hela artikeln här: https://www.vilarare.se/amneslararen-svenska-sprak/fokus/professorn-om-lyssnelasningen-obegripligt-svek
Källa: Ämnesläraren
Tills nästa PaperMess – må väl!
Måns Löfgren