HAR DU PÅ ALLVAR funderat över att det blivit svårare att koncentrera sig och hålla fokus längre stunder?Att allt plingande, alla push-notiser, alla inkommande mejl ständigt distraherar dig från att göra det du tänkt göra. 

Kanske anklagar du dig själv för att du inte anstränger dig tillräckligt hårt för att utestänga allt som pockar på din uppmärksamhet? Den bästsäljande brittiske författaren Johann Hari upptäckte att han hade svårare och svårare att hålla koncentrationen, till och med när han gjorde saker som han älskade – som till exempel att läsa böcker. Han trodde att det var honom det var fel på. Att han inte hade tillräckligt med viljestyrka att stå emot alla distraktioner.

I dag kan en kontorsarbetare i genomsnitt bara fokusera på en och samma uppgift i tre minuter, berättar han. För varje barn som identifierades med koncentrationsproblem för 40 år sedan, befinner sig nu 100 barn i samma position. Resultatet finns att läsa i boken Stulet fokus – så har vi blivit bestulna på förmågan att koncentrera oss.

”Jag upptäckte att det finns tolv olika krafter, som forskarna har identifierat, som stjäl vår förmåga att fokusera och tänka på djupet”, säger Johann Hari i en tidigare intervju

 

Läs mer: https://chef.se/12-orsaker-till-att-du-inte-kan-koncentrera-dig

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren