Klockan ringer på 06:55. Huset är i övrigt tyst och halvmörkt i gryning. Jag gör de vanliga bestyren med rakning, frisyr och på med de igår, framlagda kläderna för dagens arbetsdag. Kaffet kommer på och det luktar frukost.

Den analoga stunden

Medan kaffet går klart och brödet går klart i Airfryern, går jag ut till brevlådan och hämtar in Göteborgs Posten – av papper. Jag har 30 år i den grafiska branschen och så länge det är möjligt skall man få trycka min pappers-GP och lämna den på natten i min brevlåda. För det är den starten jag vill ha på dagen. Ett tyst hus, en god frukost och en drygt 30 minuter lång, analog stund med god journalistik utan klick baits (Wikipedia:  ”vilseledande eller överdriven text eller bild som ska locka folk att klicka på en länk på en webbsida”.

När digitalt slår analogt

Jag var så envis så att jag på semestern, lät eftersända GP. Det skedde först med kurirpost i sitt ursprungliga skick – men med tre dagars fördröjning. Sedermera skickades den till någon printshop i området, digitalt – för att printas ut och levereras med bara en dags fördröjning.

Den 26:e februari 2012 kan man läsa ett eGP lanserades en månad tidigare.  I augusti 2022 var andelen digitala prenumeranter 48% och någonstans går det ju en rimlighetens gräns, för hu få analoga prenumeranter som kommer att kunna bära den kostymen.

Icke för ty är det sannerligen praktiskt att ta till eGP på semestern och se vad som händer hemma i Göteborg. Men det känns tydligt att den delen av frukosten inte är den samma.

eGP: https://etidning.gp.se/titles/goteborgsposten/3587

 

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren