Under parollen Más Amigos – för ett enklare liv på Costa Blanca – skapades en förening för nordbor på Costa Blanca 1986 med säte i Torrevieja. Det stannar sällan vid EN förklaring, utan flera. PaperMess vet vilken som blev spiken i kistan.

Föreningens medlemmar kom från de nordiska länderna och många med någon form av boende eller annat särskilt intresse av Spanien och då främst på Costa Blanca och Costa Cálida som kusterna mellan Cartagena och Alicante heter.

Vad var Mas Amigos?

Föreningen skapades för att förenkla och förbättra livet i Spanien, genom att erbjuda gemenskap och social samvaro som aktiviteter där man kunde få nya kontakter och vänner. Föreningen erbjöd också ingångar till livet i Spanien, kunskap om landet och språket. Bokning av golftider och förmånligt avtal med hyrbilsfirman Centauro var tydliga mervärden, förutom att bistå med svaren på många praktiska frågor som kan behövas när man bor i Spanien en kortare eller längre tid. Medlemmarna fick även en mängd förmåner och rabatter som förhandlats fram med olika leverantörer. Mas Amigos var till stor hjälp under många år.

Början till slutet

Jag kan inte på något sätt utan insyn säga varför Mas Amigos fick läggas ner 24:e maj 2023. Säkert spelade pandemin en roll – men borde kunna pareras. Kanske blev det för stort. För egen del började det med att hyrbilsfirman betedde sig illa (visade sig också att Mas Amigos grundare även hade med hyrbilsfirman att göra – om ryktet stämmer). Sedan blev det bök vid en bokning av golftider för att slutligen fatta det sämsta av alla beslut.

Tänk extra innan du digitaliserar

Åtta gånger per år fick man ett snyggt magasin, back then Bulletinen sedan Amigo, hem i brevlådan med utflyktstips, vinkunskaper mm. Magasinet knöt ihop och skapade en känsla av samhörighet. Magasinet påminde i positiva ordalag om varför vi skaffat spanienhuset och lockade till nästa besök och nästa besök. För några år sedan övergick man till att bara distribuera tidningen digitalt – jag har inte läst ett nummer digitalt och då lämnade jag föreningen. Det finns 1000 och åter 1000 exempel på där det är allra lämpligast att transformera digitalt. Men detta är en farsot som också drar över allt som INTE skall digitaliseras. Gör en hybrid, ta ut lite mer av de som vill ha tidningen analogt, gör vartannat nummer digitalt. MEN GÖR INTE SÅ HÄR.

 

Nu finns inte institutionen Mas Amigos kvar – och det är bara sorgligt. Förbli analog om minsta mening med det finns.

 

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren