Här är ett annat exempel där analogt inte kan mäta sig med den digitala lösningen. Jag är uppväxt med musik på platta skivor med en diameter på 12 tum. Man lade dem på en platta som snurrade med ungefär ett varv på två sekunder. En arm med en nål placerades på skivan och då varde det ljuv musik.

Jag lade mycket tid på att leta efter nya realeaser, sparade pengar och köpte ny musik. Kanske att det blev ett 150-tal innan CD-skivan på allvar 1988 tog över. Dessa vinylskivor står fortfarande i egna hyllor i vardagsrummet och vinylspelaren är i bruk. Tiden i skivaffärer var en fin tid. Man hittade nya band, provlyssnade och handlade eller lade tillbaka. Det fanns alltid ett glapp mellan bussen från skolan till centralen, innan bussen hem gick. Tid som tillbringades i skivaffärer.

PARADIGMSKIFTE

Hösten 2008, ett och ett halvt år efter lanseringen av iPhone, ser Spotify dagens ljus. En plattform och ljudtjänst som erbjuder strömmad musik över internet. Företaget startades 2006 av två svenskar och i mars 2019 hade Spotify nått 217 miljoner aktiva användare. Det finns andra exempel som iTunes och dessa fenomen har minst sagt inneburit ett paradigmskifte för en hel industri.

Jag häpnar varje dag över detta under. Om man ”unnar” sig lyxen att ha ett Premiumabonnemang på Spotify (99 SEK/månad när detta skrivs och sedan länge – eller 149 SEK/månad för en familj som bor på samma ställe) så har man, i stort sett, hela världens musik i fickan. Med ett par hörlurar i beredskap, eller blåtanden i bilen, så har man alltid musikunderhållning inom räckhåll. I löparspåret, i bilen, på bussen, i väntrummet eller på flyget (Men på flyget måste man ha laddat ner så att man kommer åt utvalda låtar offline)

Snickra egen låda

På datorn hemma har jag strukturerat upp all musik i spellistor, jag har letat upp 95% av mina vinylskivor i en spellista, kollat upp vad hjältebanden gjort sedan jag slutade köpa skivor, låtit Spotify föreslå tvilling-band (Eftersom du har lyssnat på det här bandet, kanske du gillar dessa). Varje vecka kommer en lista med 30 förslag på låtar utifrån min lyssningshistorik. Jag väljer att följa alla bra band. När de släpper nytt hamnar de i Releaseradar som man kan lyssna av då och då. Jag har hittat så mycket bra musik med hjälp av Spotifys algoritmer (Spotify lagrar statistik på vad jag lyssnar på och baserar förslagen på den statistiken. Otroligt precist när man lyssnar mycket)

Det är helt enkelt magi. Från skivbutikens analoga charm med oändligt antal timmar av letande och botaniserande till en gigantisk digital jukebox med inbyggd ”MusicManager” – I FICKAN…..!

Ren världsklass.

https://www.spotify.com/se/

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren