Runt 2010 satt säljarna på en av de större bilmärkenas återförsäljarföretag och väntade på att veckans måndagsmöte skulle starta. Det var en helt vanlig måndag i januari och försäljningschefen hade varit på konferens i Norge tillsammans med sin försäljningschefsklubb. Allt var som vanligt, någon gäspade men Erik kände att något var annorlunda. Han hade en odefinierbar känsla av att något strax skulle förändras. Försäljningschefsklubbens träffar varar över en helg och de brukar innebära att försäljningschef Klüwertz glider in på måndagen med lätt slagsida och rött ansikte som kronan på verket. Lite som farledens babordsprick. Nu var Klüwertz på gång och Erik noterade att helgen på Aker Brygge nog inte passerat helt obemärkt. Klüwerts hostade till och sorlet bland bilfirmans 10 säljare dog ut direkt.

”Nu går vi digitalt”, sade han kort, som det verkade för att kolla av den omedelbara reaktionen. Denna bestod, i stort sett utan undantag, av idel, ädel fågelholkar.

”Kan du utveckla?” kom det omedelbart från Glenn som sålde flest bilar 2009

”Ja – alltså. Vi kommer att sluta lägga pengar på svindyra broschyrer och utveckla vårt ”bygga-bil-verktyg”. Ingen helgen pratar om att trycka sin marknadsföring. All vår kommunikation från och med Q2 skall ut digitalt. Digital ist the future.

”Kunde du inte förankrat det något hos oss som förväntas sälja bilarna? Du verkar inte ha en aning om hur processen ser ut. Kunderna kommer till bilhallen, blir sugna, får med sig ett par broschyrer på tänkbara alternativ. Dessa snygga, tilltalande broschyrer ligger i ett par månader på kundens vardagsrumsbord. Bläddras i, funderas på och ältas lite inom familjen. Sedan Klüwertz, kommer de till mig så bygger vi deras bil i ”bygga-bil-verktyget”.

”Bakåtsträvare Andersson. Bakåtsträvare är vad du är” utbrast Klüwertz och försvann.

Hösten 2013 träffade jag en av företagssäljarna.

”Vet du Måns – det är två saker som är toppen just nu. Vi har fått tillbaks våra broschyrer. Alla bilmodeller har sin broschyr. Sedan har vi fått en ny försäljningschef också.

Du vet – What comes around – goes around”

”Vet du Bodda – då gör vi så här. Hemma på mitt vardagsrumsbord ligger en broschyr på den där bilen jag var intresserad av. Skall vi ta och bygga den så jag kan få en offert?”

 

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *