En resa på 30 svindlande år. Kompisens föräldrar hade skaffat en video – kan ha varit 1985. En låda, till vilken man kunde hyra film i en videobutik, för att titta på hemma när tv-kanalerna var få och mest visade helgmålsbön. Varje kvarter eller torg med aktning hade en videobutik med skräck, SciFi, drama, porr och action.

 

Digitaliseringens framkant

Idag får jag inte ens en handfull träffar på Göteborg med omnejd. Det är inget som jag känner till, som har gått igenom en motsvarande transformation. VHS-systemet fick fäste under 80-talet, DVD:n 1996 och streamandet har exploderat på senare 2010-talet. Musiklyssnandet över internet mättes år 2018 och snittet bland EU-länderna låg då på 56  procent. En svensk undersökning 2019 visade att 87 procent av de svenska internetanvändarna lyssnade på musik över internet. Precis som den mesta digitaliseringen så innebar smartphonens intåg, vi Apple 2007 – ett paradigmskifte.

VHS

VHS (Video Home System) var ett format för videobandspelare med kassettband som media och lanserades i september 1976 av JVC. VHS blev det totalt dominerande systemet på konsumentmarknaden, där den under det så kallade ”videokriget” under 1980-talet konkurrerade

ut de alternativa Betamax- och Video 2000-systemen. Under en stor del av 1990-talet var VHS standard för hemmavideo.

DVD

Sedan kom DVD:n ut 1996 vilket gjorde att VHS:en långsamt började gå tillbaka. I juni 2016 tillverkade det japanska företaget Funai världens allra sista VHS-spelare. Den 15 juni 2003 gick DVD:n om VHS i USA. DVD är en förkortning av Digital Versatile Disc eller Digital Video Disc och är ett digitalt, optiskt lagringsmedium som utvecklades av Philips och Sony 1996. Användningsområdet omfattar även musik och bilder i olika format samt generell datalagring, vilket gör att DVD:n utgör ett alternativ till CD, med mycket större lagringskapacitet.

STREAMA

Streaming – eller strömning – är uppspelande av ljud- och videofiler på mottagarens enhet samtidigt som de överförs via ett nätverk, till exempel internet. Strömning används till exempel både för uppspelning av lagrade filer från webbplatser och för mottagning av direktsända evenemang på internet. Ett vanligt användningsområde för strömning är webb-TV. De flesta TV-kanaler erbjuder någon form av strömningstjänst eller playtjänst där man i datorn, mobiltelefonen eller på surfplattan – kan se på program som har sänts eller direktsänds.

Andra kända tjänster inom strömning, där man kan se på serier och filmer är Netflix, Viaplay, C More och HBO Nordic. I och med smart-TV:ns intåg är det även möjligt att ta del av dessa tjänster via TV:n.

Det kan inte nog understrykas och konstateras vilken revolution digitaliseringen varit för konsumtion av TV och musik – men i själva slutläget är det ändå analogt.

Källa: Wikipedia

 

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren