En ny Stora Enso-undersökning bland 2 400 bokläsare i alla åldrar i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA visade att människor fortfarande överväldigande grad föredrar fysiska böcker för sitt utseende, sin känsla och till och med sin lukt.

Efterfrågan på fysiska böcker är stark

Studien, som lanserades under mars 2022, visade att 65 % av de tillfrågade ville ha fysiska böcker, jämfört med 21 % som föredrog e-böcker och 14 % ljudböcker. Fransmännen visade den starkaste preferensen för fysiska böcker av någon nation. De flesta sa att de föredrog att läsa eller lyssna på skönlitterära böcker på fritiden och för att få kvalitetstid ensam.

”Dessa resultat bekräftade våra förväntningar på att marknaden för fysiska böcker kommer att förbli stark, vilket är goda nyheter för våra tryckerier och förlagskunder”, säger Stora Ensos Jonathan Bakewell, VP, Head of Segment Office and Book Papers. Men det fanns några överraskande resultat från den yngsta gruppen (16 till 24 år) tillfrågade, där 70 % sa att de föredrog fysiska böcker framför e-böcker.

Denna entusiasm för böcker bland Generation Zero, som är mer benägna att vara de digitala användarna, tycks delvis drivas av Netflix anime-serier, såväl som en nyligen genomförd explosion i toppsäljande tonårsromantiska böcker. För äldre åldersgrupper har fysiska böcker sålt mer än e-böcker inom områdena, mänsklig potential och mindfulness – tänk på målarböcker för vuxna – särskilt under pandemin när människor tog en paus för att titta inåt.

Läs hela artikeln här: https://www.storaenso.com/en/newsroom/news/2022/6/which-do-you-prefer-an-e-book-or-physical-book

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren