I en onlineundersökning 😉 av The Guardian sa 79 % av människorna att de föredrog att läsa böcker i traditionell tryckt form istället för att läsa en e-bok. Även om e-böcker har blivit ett bekvämt sätt att läsa på de senaste åren, är tryckta böcker fortfarande det första valet för de flesta. Men varför är det så? Efter att ha undersökt vad människor värdesätter i en bok och läsning i allmänhet, har vi kommit fram till tre viktiga skäl för varför trycket fortfarande är i topp inom bokbranschen.

Kvalitet och statusmarkör

När du skriver in ordet ”böcker” på fotobaserade sociala medieplattformar, som Instagram, får du snabbt miljontals resultat. En rad estetiskt tilltalande bilder av böcker eller bokhyllor eller människor som läser poppar upp på din skärm, men få av dessa kommer att vara e-böcker. Oavsett om vi gillar det eller inte, så har böcker blivit en statussymbol och många tycker nu om att samla och äga en hel bokhylla. Du kan inte se det imponerande antalet böcker som någon har läst om de alla är lagrade på en e-läsare.

Det trevliga utseendet på tryckta böcker och deras visningsförmåga kan också fungera som en visuell prestation för dig själv. Att veta att du har avslutat boken i din hand eller till och med hela bokhyllan kan vara motiverande och inspirerande.

I en undersökning tillägnad att förstå preferenser för fysiska produkter kontra digitalt innehåll hos unga vuxna, noterades att de två största anledningarna till att man föredrar tryck, var den känslomässiga kopplingen till fysiska böcker och värdet för pengarna. Bara 8 % av gruppen tyckte att prissättningen på e-böcker var korrekt, medan 28 % ansåg att e-böcker borde sänka sina priser med hälften.

Hälsa

I en undersökning av 2 000 brittiska vuxna, utförd av Vision Direct, avslöjades det att vi spenderar 4 866 timmar om året med att stirra på skärmar. Telefoner, datorer, tv-apparater, spelenheter och e-läsare. Det blir ett genomsnitt på 34 år – för att stirra på skärmar. Tyvärr kan denna mängd skärmtid ha en mycket negativ effekt på både syn och sömnmönster.

Många av oss tycker om att läsa precis innan vi ska sova, men de ljusstarka skärmarna på enheter som e-läsare stimulerar hjärnans aktivitet, vilket gör det svårt att somna efteråt. Användningen av dessa enheter kan också leda till torra och ansträngda ögon. De ljusa, tydliga skärmarna håller automatiskt dina ögon engagerade, vilket kan orsaka att du inte blinkar. Det gör att dina ögon torkar ut och blir suddiga eller obekväma. Bländningen på skärmarna när du läser en e-bok håller också dina ögon extremt fokuserade. Det gör ögonen ansträngda om du inte har rätt glasögonstyrka eller använder enheten under en längre period. Vissa forskare har kommit fram till att ögonen kan bli ansträngda av att stirra på digital text, eftersom de är gjorda av pixlar som skapar suddiga kanter.

Att lägga ner skärmen och plocka fram en tryckt bok kan hjälpa dig att leva längre.

Lättare att minnas

Vi vill alla minnas den där boken vi läste för flera år sedan lika tydligt som vår senaste, men tänk om den bokform vi väljer har en effekt på vad vi kommer ihåg. I en europeisk forskningsstudie som undersökte digitaliseringens inverkan på vår vanliga läsupplevelse, visade intressanta resultat en signifikant skillnad mellan läsning av tryckta böcker och e-böcker. Läsarna av studien fick alla samma novell av Elizabeth George att läsa. De läser halva berättelsen på en läsplatta och den andra halvan i en pocketbok. De testades sedan på detaljer i berättelsen.

Anne Mangen, en ledande forskare i studien, rapporterade att ”platt-läsarna” presterade betydligt sämre. Hon fortsatte också med att tillägga, ”när du läser på papper kan du med fingrarna känna att en hög med sidor till vänster växer och krymper till höger. Du har den taktila känslan av framsteg, förutom det visuella. Det blir såklart skillnad för ”platt-läsarna” och kan ha att göra med det faktum att en texts fixering på papper, och denna mycket gradvisa utveckling av papper när du går igenom en berättelse, är någon form av sensorisk avlastning, som stöder den visuella känslan av framsteg när du läser. Kanske hjälper detta läsaren på något sätt, ger mer fixering och soliditet åt läsarens känsla av att utvecklas och framskrida med texten, och därav berättelsen. Från denna studie är det tydligt att se den känslomässiga och sensoriska inverkan som tryckta böcker har på läsaren.

Källa: https://lovepaper.org/print-books-versus-e-books  

Tills nästa PaperMess – må väl!

Måns Löfgren