Inget ont utan att det för något gott med sig, brukade min mormor säga. I pandemins spår har det dykt upp en form av upprop – att inte ställa in, utan ställa om. Vi är vanemänniskor och det krävs yttre omständigheter för att tvinga fram ett förändrat beteende. Just nu kan vi nästan bara ses och mötas digitalt. Det har varit fullt möjligt länge men nu får vi på alla plan, vackert lära oss hur vi kan tillämpa det digitala mötet. Digitalt samtal, digitalt möte och digitalt föredrag.

Vi får innerligt hoppas att den rådande situationen klingar av så att vi kan få återgå till det vanliga livet. En del beteenden kommer nog att vara permanent förändrade. När det gäller möten så tror och hoppas jag att vi kan återgå till de analoga mötena där vi får med hela paketet med kroppsspråk, miner, energier, handslag mm. Det troliga är att när vi nu lärt oss att ses digitalt, överväger vi det alternativet en extra gång – särskilt om det går att undvika onödiga resor och förflyttningar samt spara tid.

Digitalt möte, bra eller dåligt?

Precis som med allt annat så kan ett digitalt möte göras mer eller mindre bra. Jag har deltagit i digitala möten via Teams och Zoom och det man noterar är att vi är i en ganska lärande fas. Hur skall varje deltagare sitta och ha miljön omkring? Mötesdisciplin och ledning av mötet är ju lika viktigt som när mötet är analogt – men annorlunda. Under den här perioden så kommer vi att tvingas lära oss och bli bättre på det digitala mötet.

Digitalt föredrag, bra eller dåligt?

Föredrag och paneldiskussion har jag sett via Zoom och Youtube och inte helt oväntat går även det att göra mer eller mindre bra. Går man in och tittar på tex. Zooms hemsida så förstår man att hittills, i de exempel jag sett, så används verktyget till en bråkdel av de möjligheter som finns. I Youtube-fallet användes en chat-funktion så att åhörarna kunde ställa frågor via panelmoderatorn. Att ha en panelmoderator var väldigt bra för tempot i föredraget och dessutom kunde paneldeltagarna växeldra och hjälpas åt i att hålla ett behagligt tempo.

 Läs på, slipa, bli bättre

Det finns alltså en del ganska enkla saker att tänka på för att upplevelsen skall bli så mycket bättre. Jag hittade en sida under Studieförbundet Bilda. Lite inledande att tänka på med tips, trix och en checklista. Sedan 14 exempel på olika verktyg med länkar till respektive. Väldigt bra och lättläst. Läs på, slipa och bli bättre.

https://www.bilda.nu/artiklar/tips-for-ett-lyckat-digitalt-mote

Tills nästa Paper Mess – Må väl

Måns Löfgren