I Postnords stora neuromarketingstudie från 2016 testades 200 personer på autentiska reklamkampanjer. Testet genomfördes i flera steg och alla deltagare fick se alla kampanjer, både de fysiska och de digitala. Dock slumpades den specifika ordningen för varje deltagare fram, detta så att den specifika ordningen som kampanjerna visades i, inte skulle påverka resultaten. Undersökningen avslutades med en exponering av varumärken igen och därefter en utvärdering.
200 personer deltog i undersökningen. 100 i Sverige och 100 i Danmark. För att kunna delta krävdes följande:
- 18–65 år.
- Måste äga en smartphone.
- Måste ha någon form av digitalt mediekonto.
- Inte ha ”nej tack till reklam” på postlådan.
- Inte lida av åkommor som förhindrar neurovetenskapliga tester (till exempel hjärnskada, epilepsi eller depression).
Fysisk reklam ger mer uppmärksamhet till alla relevanta element i en kampanj
Fysiska kanaler ger ökad uppmärksamhet till alla relevanta delar i reklamen och mer uppmärksamhet när reklamen väl har setts. För digital reklam så krävs det enklare kommunikation, då den högre kognitiva stressen som förknippas med digitala kanaler sannolikt förvirrar mottagaren och drar uppmärksamhet från relevant information.
Fysisk reklam genererar ett högre emotionellt engagemang och lägre kognitiv stress
Konsumenter tar till sig kommunikation i olika reklamkanaler på olika sätt. När fysisk reklam jämfördes med digital reklam blev det tydligt att:
- Fysisk reklam ger högre emotionellt engagemang med mer positiva känslor
- Fysisk reklam genererar lägre kognitiv stress
Det här är resultat i linje med andra undersökningar men slutsatserna förstärks genom att det nu handlar om riktiga kampanjer och verkliga varumärken och inte fiktiva, som använts vid tidigare studier. Digital reklam förknippas med starkare kognitiv stress, vilket i sin tur ger ett lägre engagemang och respons till reklambudskap.
Tills nästa Paper Mess – Må väl
Måns Löfgren
Källa: Postnords Behind the mind