Forskarna Vargas, Delgado och Salmerón från universitetet i Valencia och Ackerman från Tekniska institutet i Israel – har gjort en stor metaanalys som publicerats i höstas. Precis som hela den här bloggen handlar om så har den analoga läsningen långsamt förskjutits mot en digital. Vi kan alltså ha tusentals böcker via läsplattan i väskan i stället för tonvis med böcker. Praktiskt, så klart, och bara fördelar?
Inte riktigt, visar alltså den här helt nya metaanalysen av studier som inriktat sig på läsförståelse. I den här sammanställningen har man samlat in forskning som skett under åren 2000–2017, och då forskning som varit helt inriktad på att jämföra tryckt text med digital. Sammantaget rör studierna fler än 170 000 deltagare – man kan nog inte säkerhetställa något mer statistiskt än så här.
En av slutsatserna som dras är att vi har skapat oss ett ytligare förhållningssätt till skärmar och digitala medier, och därmed vant oss vid att skumma texter. Vi är inte lika uppmärksamma på digitala texter, eftersom de matas fram till oss dygnet runt och finns med oss nästan hela tiden på telefoner, datorer och läsplattor. Man kan också tänka sig att vi lär oss läsa på ett annat, snabbare sätt. Den inlärda, snabba metoden för läsning går sedan inte riktigt att skaka av sig när man ska läsa en mer komplicerad text digitalt. I en bok är dock allt som vanligt, eftersom den inte är så starkt kopplad till hastigheten online – det snabba sociala samspelet vi vant oss vid.
Tills nästa Paper Mess – Må väl
Måns Löfgren
Källa:
https://www.uv.es/lasalgon/papers/Delgado%202018%20dont%20throw%20away%20your%20printed%20books.pdf